GerritenGeertje.reismee.nl

Het Terracottaleger van Xian

Xian is een stad met 9 miljoen inwoners. Het was ooit de hoofdstad en hier begon de zijderoute. Langs deze route werd veel handel gedreven en kwamen ook andere volken binnen met bv een islamitische achtergrond. Het raamwerk van de stad bestaat nog uit de Tang-tijd waar het zijn grootste bloei bereikte. (619 - 907). Vanmorgen hebben we de Grote Moskee bekeken in de islamitische buurt. Hij is niet zoals wij denken met minaretten maar is ingericht als een Chinese tempel met veel binnenplaatsen. S' Middags kwam het hoogtepunt van de dag en misschien wel van deze reis: het bezoek aan het Terracottaleger. De eerste keizer van China Qin Shi Huangdi bracht alle losse staatjes onder een schrikbewind. Hij oefende een bewind uit van wrede onderdrukking en zette aan tot boekverbrandingen en vervolging van confucianisten . Onder zijn leiding breidde hij zijn territorium uit en werd de Chinese Muur opgericht om de wraakzuchtige barbaren in het noorden op afstand te kunnen houden. Als de keizer doodging werd er een mausoleum gebouwd. Voor hem was dat niet genoeg maar liet hij een geweldig terracottaleger bouwen die hem naar de eeuwigheid kon bewaken. Hij was keizer van 211 tot 206 v Ch. In 1974 stuitten een paar boeren tijdens het graven van een put op een vreemde vondst: het bleek een leger van terracotta soldaten te zijn. De duizenden terracotta figuren staan in drie grafkelders. Er zaten oorspronkelijk houten daken boven bedekt met een laag aarde. Ze zijn ongeveer 1.80 hoog en 5 M onder de grond. Het grootste leger bevindt zich in opgraving 1 en bestaat uit 6000 van de 8000 soldaten en paarden. De rijen figuren worden gescheiden door wallen. Er staat nu een enorme hal die het totale leger beslaat. Dan zijn er ook nog grote hallen opgraving 2 en 3. In hal 2 zijn strijdwagens en cavaleristen en infanteristen begraven. In hal 3 is nog niks gebeurd. Daarnaast is er een gigantisch museum gebouwd, waar een paar bronzen strijdwagens werden uitgestald. Al met al met de duizenden Chinezen die er ook waren, hebben we genoten en dit hoogtepunt met zijn allen beleefd. Op de terugweg naar de stad was het nog even grauw zodat we de flats die als een bos uit de grond gestampt worden, nauwelijks konden zien. Deze dag werd weer met een heerlijke Chinese maaltijd met stokjes etend afgesloten .

Reacties

Reacties

Astrid

Zo zie je maar, de geschiedenis herhaalt zich: schrikbewind, boekverbrandingen, vervolging van andersdenkenden, het bouwen van een Muur....
Hebben jullie gezien dat alle soldaten een ander uiterlijk hebben? Er wordt verondersteld dat echte soldaten model hebben gestaan voor al die duizenden beelden. Ze variëren in lengte, uniform en haarstijl, afhankelijk van de rang van het betreffende beeld. En dan zijn er nog al die kostbare grafvondsten. Geweldig indrukwekkend! Ik wil nog wel eens terug. Groetjes.

Nettie

Via Rens heb ik deze site gevonden.
Wat maken jullie een prachtige reis en wat een mooie verslagen.
We genieten op afstand zo een (heel) klein beetje mee.

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!